sábado, 17 de julio de 2010

DBalears cau de sa figuera i Tribuna Mallorca (.cat) ataca en Mariano


Pareix mentida, però quins medis d'informació que tenim a Balears! Penosos! 

Diari Balears resulta que publica (aqui) una notícia on es CIS presenta es rebuig dets illencs envers des partits polítics i a on figuren com es 2 partits amb major índex de rebuig UM i es PSM. Així com diuen que es casos de corrupció que han involucrat es dirigents d'UM fan "normal" i lògic es rebuig envers d'aquest partit (conegut també com "Unió Monetària" o com una agrupació d'interessats), es rebuig envers es PSM no ho troben lògic i que s'hauria d'investigar es perquè, si bé, es Balears creu que ès per culpa des bipartidisme!! Quina conclusió! Quines ments més preclares!! Per favor, un Pullitzer per aquest exercici tan clar de periodisme d'investigació!
Homo, per favor, com se pot esser tan "curt", i això que ès un article d'opinió de s'editorial!
Es rebuig que provoca es PSM se deu an es seu catalanisme, es seu acostament a ERC, sa seva idea d'estat plurinacional o de voler-mos ficar dins ets inexistents Països Catalans... no serveixen per res més que per catalanitzar. Qualcú voldria aplicar ses receptes econòmiques des PSM o d'en Biel Barceló? Però si no sabem ni quines són! Han fet res de profit en ets anys de govern de progrés? Res de res! Coneixem ses seves idees sobre turisme, interior, indústria o comerci, per exemple? No, no en sabem res! Només serveixen per culpabilitzar tothom des problemes actuals! Si només han servit per oposar-se a tot! Cinturó, no, turisme, no, propietat privada, no, tecnologia, no, tot no, no i no. Un partit "negacionista". Només han volgut ocupar llocs relacionats amb cultura i educació per aplicar una política catalanitzadora, sempre pendent des moviments de sa metròpoli imperial. Ja coneixem sa famosa foto de "15 anys de feina per Catalunya"; més clar, impossible! Fotos d'en Biel Barceló a manifestacions com sa de cada 31-D, on enlloc de manifestar-se per sa nostra entrada dins es món cristià i/o per recordar es mallorquins (musulmans, però mallorquins) morts per ses forces aragoneses, se dedica a dur cartells sobre Països Catalans, a manifestar-se per sa llibertat pes Països Catalans, anar a Barcelona a manifestar-se pes dret a decidir (a decidir què? Jo decidesc que se'n vagin a Catalunya si tant els agraden es PPCC) o a fer-se fotos amb forasters colonialistes i anexionistes d'ERC venguts de sa metròpoli imperial. I encara se demana es Balears que no entén aquest rebuig! I encara diu que ès per culpa des bipartidisme! 

Després, s'altre medi de comunicació catalanista (mirau que en tenim d'aquests!), Tribuna Mallorca, ataca en Carlos Delgado, es programa a Ràdio Calvià, en Bon Mallorquí i, de rebot, en Mariano Bendito. Diu aquest medi, que se creen falses polèmiques lingüístiques, se fomenta es seccessionisme lingüístic i s'intoxica sobre es nom de sa llengo pròpia. 
Primer de tot, es programa no crea falses polèmiques, simplement se dedica a reivindicar tot lo baleàric en front des massiu atac lingüístic i cultural des de Catalunya i des catalanistes a/de Balears. Ès ben ver que, qualque pic, es llenguatge emprat no ès s'adeqüat i s'empren termes durs i agressius, però està fet des de s'estimació a Mallorca i a Balears i en defensa esgarrida de tot allò que ès nostro i que s'està perdent. Igualment, recorda totes ses gramàtiques, ortografies i diccionaris que té sa nostra llengo des de fa ja cents i cents d'anys i que mos han amagat com si fossen llibres vulgars i sense importància fets per il.letrats (quand sa majoria foren escrits per membres eclesiàstics o doctors o gent culta).
En cap moment se fomenta es seccessionisme lingüístic. Simplement se creen dubtes sobre una situació anterior a s'estatut de sa CAIB de 1983 i se demanen perquè s'ha renunciat a tot allò nostro, an es nostro mil.lenari parlar i a totes ses nostres manifestacions culturals i lingüístiques en favor de tot lo català. A més, si hem de parlar sobre seccessionisme lingüístic, que es catalans no facin com si fossen de Sineu i que mirin què han fet ells a ca seva renunciant an es seus orígens occitans i languedocians, ja que, fins ets anys 50, es català era considerat un dialecte o modalitat de sa llengo provençal, i no ho dic jo, ho va dir en Antoni Badia i Margarit, i, de cop i volta, han passat a esser una llengo independent com si no res. Per tant, es seccessionisme l'han practicat ells, no noltros.
I, per acabar, es tema des nom de sa "llengo pròpia". Mira que en són de beneits es catalanistes que no tenen nassos de dir-li pes seu propi nom i, per por o per colloneria suprema, no s'atreveixen a dir-li pes nom que ells consideren i que han aconseguit com oficial, ès a dir, Català, sinó que empren s'eufemisme "llengua pròpia". Mirau que es nom de Mallorquí té una existència centenària i que se podria emprar sense problema i, si no, per no ferir ses sensibilitats dets altres illencs, dir-li Balear o Baleàric, com denominació aglutinadora des parlars illencs. I tampoc ho dic jo, ho diu sa gran enciclopèdia catalana. Per tant, res de "llengua pròpia", si són catalanistes i creuen que se li ha de dir Català, que emprin aquesta denominació. Si no, que callin, i, sobre tot, que mos respectin a aquells que li volem dir Mallorquí o Balear.

Això ès sa nostra premsa. Vergonya.

6 comentarios:

Anónimo dijo...

No tens raó en res de lo que dius. Tu mateix te fas embulls i t'enfades tot sol.

dhey40 dijo...

qui no te raó ets tu, avoure:

Reino catalano-aragones???? de donde se han sacado estos historiadores de pacotilla este reino de pin y pon?

Ramón llull, era de padres cátaros y de nacimiento mallorquín, porque se apoderan de su nacimiento aduciendo que era catalán? estos son algunos de los ejemplos de las mentiras pancatalanistas para poder anexionarse algo que nuna ha sido de cataluña ni nunca lo será, Baleares....

VISC A MALLORCA XERR CATALÀ dijo...

amb aquests peperos disfraçats d'ultra mallorquins conservador es inutil xerrar.

però per la seva mala sort existeix una UNIVERSITAT amb professors que cada dia difonen més la nostra cultura catalana. (que per molta rabia que els hi fagi es així)

bé, molta sort amb la vostra gesta i peperum peperam, aquesta història s'ha acabat.

||*|| dijo...

EL QUE MÉS GRACIA HEM FA ES QUE ELS QUE DIFONEN TOT AIXÒ SON ELS DEL PP QUE NO HA ANAT A CLASSE MAI,(PER AIXÒ TOTES AQUESTES HISTORIES SENSE CAP NI PEUS) AQUESTA MENTALITAT VE DE L'EPOCA FRANQUISTA I ES FAN PASSAR PER ULTRA REGIONALISTES PER MENJAR L'OLLA ALS MALLORQUINS QUE PARLEN CLAR I CATALÀ.

Anónimo dijo...

Es que difonen tot es catalanisme són es que si han anat a classe a s'UIB i a instituts on professors catalanistes d'esquerres i sense personalidat les han menjat es coco, i a més no han sortit mai de Mallorca i es pensen que Mallorca i Catalunya és Déu sap a què. Això de s'època franquista fa autèntica gràcia, actualment amb aquest TOTALITARISME FEIXISTA CATALANISTA de la ma dun pacte de Progrés que venut en es tripartit de Catalunya que lo únic que pretén es fer-mos catalans i que siguem una colònia de Catalunya, com ho és tot Espanya però encara més...

Anónimo dijo...

Veig que t'ha gradat es meu fotomontatge. Si torn a fer un que tengui "guasa", t'ho faré arribar. Un día d'aquest m'hi tenc de posar... Jordi Raconet.