sábado, 29 de diciembre de 2007

Axel Thorer, Sie haben keine Ahnung (I)

Me sap greu haver escrit en Alemany, però aquesta setmana passada, es Mallorca Magazin, publica un dets artículs d'un tal Axel Thorer, que ha escrit un llibre "Mallorca. Lexikon der Inselgehemnisse" (Mallorca, diccionario-vocabulario de los secretos de la Isla) i es Mallorca Magazin publica un artícul sobre sa bandera de Mallorca que se basa segons es llibre d'aquell autor alemany.
Fins aquí, tot correcte: un alemany que escriu sobre sa nostra bandera. Idò no! Sa intoxicació pancatalanista arriba ja a Alemania! Resulta que, segons en Thorer, sa Bandera de Mallorca està basada en sa quatribarrada "catalana" (!!??!?!?!?!!?) i que fou creada en 1983 quand sa Universitat de Palma li va afegir un fons morat amb un castell blanc. Idò, què vos pareix?

Si Herr Thorer vol escriure història de Mallorca, que aprengui abans i cerqui bé i se n'enteri, així no ficarà sa potota com ho fa.

Es primer escut que va tenir Mallorca, xerram de una vegada conquistada p'en Jaume I, va esser en 1269, quand en Jaume I li donà a sa Universitas Civitas Maioricarum un escut com aquest:








Actualment, ès s'escut de Palma de Mallorca, i fou es primer escut-bandera que mos donà el Rei en Jaume, quatre barres vermelles sobre fons d'or, un castell sobre la mar, tot amb una corona damunt i una rata pinyada (símbol personal de'n Jaume I).
Sobre aquesta base, en 1311, concretament dia 14 de Desembre, a petició dets ambaixadors Guillem de Montsó, Berenguer Domenge, Bernat Umbert i Ramon Palou, per esser coneguts com súbdits del Rei de Mallorca, el Rei en Sancho (Sanç) va concedir sa bandera de Mallorca, des nostro Regne, "consistente en blasón regio en la parte superior y un castillo blanco, sobre aguas, y en la parte inferior...." superposats a ses quatre barres de, atenció, sa Corona d'Aragó. Com afirma en Mateu Cañellas Taberner a "Sa Pàtria Mallorquina", "castri albi positi in livido i nostre regale bastonum".
Posteriorment, podem voure sa forma quarterada d'aquesta bandera a s'atlas de'n Cresques, de 1375, com per exemple:




Podem voure sa bandera en forma quarterada, ben clarament ampliant sa imatge.

Aquests colors, definitivament, i que formen actualment sa Bandera des Govern de Ses Illes Balears, foren nacionalisats p'en Jaume III quand va atravessar sa bandera de ses 4 barres per una franja diagonal de color blau, "para establecer una clara diferenciación entre su enseña y la de Pedro IV, su implacable enemigo" (Benet Pons i Fàbregues). Aquí podem voure un exemple molt parescut:





Per tant, sa bandera quatribarrada que segons en Thorer ès de 1983, realment ès una bandera amb molts sigles d'existència, concretament parteix de 1269, se conforma a 1311 i mostra sa varietat actual des de s'època de'n Jaume III, des sigle XIV.

Per tant, Herr Thorer, Sie haben keine Ahnung, und bevor Sie etwas schreiben, bitte, informieren Sie sich und lesen Sie die echte Geschichte von Mallorca. Dankeschön!

Així que quand un alemany fa coses així, mereix que li diguin..... botxarro!

1 comentario:

Anónimo dijo...

Lo que dius és vera. Però te confons amb una cosa: realment se va oficialitzar la bandera a principis del segle XX per Benet Pons i Fàbregues. I a damunt se va equivocar posant color morat ja que hauria de ser blau. Finalment recentment a l'any 1983 el Consell Insular la rescatà i la va fer oficial. És sa típica bandereta amb castellet blanc sobre fons morat.