domingo, 9 de mayo de 2010

Es tema xueta, cansats d'en Segura i na Forteza


Començaré per dir, per si de cas qualcú me vol calificar de racista o de nazi, 2 termes que avui en dia s'empren amb massa facilitat i sense raó molts de pics, que reconec lo molt que han hagut de patir es membres des col.lectiu xueta a ses Balears (no me fic a la resta del món).

Entenc que se'ls ha fet sa vida impossible i que han hagut de patir autèntiques barbaritats i atrocitats, i que, es jueus des quals provenen, són des primers mallorquins/baleàrics que habitaren aquestes Illes per mor de ses 2 diáspores, i que, com a tals, se mereixen tot tipus d'homenatges i respectes per part meva i de tots ets habitants balears. Sa web "memòria del carrer" defineix es xuetes com "els mallorquins, descendents dels judaïtzants processats i condemnats per la Inquisició a finals del segle XVII, que duen un dels quinze cognoms que s’han considerat descendents de jueus per part de la resta de la població de l’illa i que inicialment habiten, quasi exclusivament, la zona descrita del call menor". Concretament, aquests 15 "cognoms" (en bon mallorquí, llinatges) són: Aguiló, Bonnín, Cortès, Forteza, Fuster, Martí, Miró, Picó, Pinya, Pomar, Segura, Valls, Valentí, Valleriola i Tarongí. Si vostè duu un d'aquests, estimat lector, sabrà que té ascendència xueta.

Esper que haja quedat clar: respecte absolut i homenatge, cap discriminació, i branca contra qui discrimini per raó de llinatge (si ès que encara se fa).

Fins aquí, lo positiu. Ara bé, trec això a rotllo d'un article d'en Miquel Segura a sa seva secció de s'Era a "Última Hora" (i deman disculpes perquè no sé quin dia d'aquesta setmana passada se va publicar), on demanava una estàtua o un homenatge an es xuetes de Mallorca o qualque cosa semblant (torn a demanar disculpes, de s'emprenyada en lletgir s'article no tenc memòria exacte de lo reclamat p'en M. Segura). Una altra xueta (com a xuetonarra se califica ella mateixa), ès na Conxa Forteza, pseudoperiodista i pseudointel.lectual, que també, cada pic que pot, tracta es tema xueta. I, a més a més, resulta que entre ells (segons m'han dit), hi ha polèmica (té nassos si resulta que ambdós escriuen a 2 diaris des Grup Serra).

Mirau, ja n'estic fart des tema xueta. A jo m'ès igual si qualcú nom Bonnín, Forteza, Valls o lo que vulga. M'importa "un pebrot", ès que jo no mir pes llinatges, jo mir si aquella persona que conec o que coneixia o que coneixeré, si me cau bé i si ès positiu per jo ser conegut/amic d'ell/a. Es seus llinatges me són igual. Es meus pares, mallorquí mun pare, alemanya mu mare, sempre m'han educat en es respecte i a no discriminar ningú per qualsevol raó, a esser educat i a oblidar actes passats. Mun pare ès "de poble" i es tema xueta mai li ha importat, i ,per lo que record des meus padrins, a ells tampoc. A mu mare, entenguent que sa mare i son pare visqueren s'Alemania nazi, essent es meu padrí tinent de sa Wehrmacht, es tema li era igual.
Es meus amics, sa majoria mallorquins, no en volen sebre res des tema xueta perquè passen olímpicament, i fins i tot, 2 d'ells, que nomen "Valls" i "Cortés" de llinatges, ni tan sols sabien que es llinatges que duen són xuetes!! De petit, en es poble, mai ningú feia comentaris, i xerram de fa uns 20 anys. Si per llavonces es tema ja estava superat, avui en dia, en ple S. XXI, any 2010, més encara.
Si ja està superat, no necessitam que 2 senyors, se posin en pla "guerracivilista" recordant-mos lo dolents que fórem es cristians vells matant, massacrant o cremant jueus i discriminant xuetes. Es tema està més que superat i oblidat, i suficients problemes tenim perquè aquestes 2 persones se dediquin a, aprofitant qualsevol excusa, a tractar es tema per recordar-mos lo dolents que som i lo malament que ho han passat ells, com si volguessen fer-mos mala consciència. Ja n'estam farts de sa memòria històrica (histèrica diria jo) com per haver de ressucitar temes ja oblidats i superats. Si aquestes 2 persones tenen complexos d'inferioritat, que vagin a un psicòleg i s'ho facin mirar, però que mos deixin en pau a la resta, per favor.
A jo no me provocaran mala consciència, pas des tema, no m'interessa, i a sa joventut d'avui en dia, moderna i tolerant, i també de cada dia més inculta, no els interessa tampoc.

A més, i ja aquí s'ha acabat sa meva paciència i es bon humor, vull aprofitar per deixar clar, que, apart de que pas des tema, vull que quedi clar a sa Sra. Forteza i an es Sr. Segura, que també estic una mica cansat des seu victimisme xueta. "Que si ho hem passat malament", "que si mos mereixem un homenatge", "que si una estàtua", "que si reviure s'assalt al Call de 1391", "que si sa Inquisició i ets actes de fe", etc. Ja basta!

Vos "sonen" llinatges com "Alomar" (derivat d'Omar), "Arabí", "Arrom", "Bibiloni", "Binimelis", "Bennàssar/Bennàsser", "Gamundí", "Homar/Omar", "Maimó/Maymó" (nom personal emprat per cristians i musulmans), "Massot/Massutí", "Melià" (nom amb ascendència àrab o germànica), "Melis", "Mesquida" o "Siquier" (encarregat de sa síquia, mot derivat de s'àrab saqiyah)?? Vos són coneguts?? Idò resulta que són llinatges d'ascendència/procedència musulmana/àrab. Heu sentit qualcú des portadors d'aquests llinatges demanant un homenatge o una estàtua per sa matança que patiren a Mdina Mayurqa per mans des forasters d'en Jaume I? (I no me valen ets actes electoralistes que promou es partit "Ciutadans") Heu sentit qualque procedent de musulmans clamar per ses injustícies patides dins es sigles XIII, XIV o XV? Jo no en conec cap. O n'heu sentit qualcú reclamar tornar a formar part de sa comunitat musulmana o tornar an es temps de sa dominació musulmana o tornar an es passat? Tampoc en conec cap (i tampoc me valen es musulmans moderns que demanen formar part o retornar a Al-Andalus, això són figues d'un altre paner, no ès es mateix tema). En coneixeu cap que clami contra s'edicte/decret d'expulsió des "moriscos" de principis des S. XVII promulgada pel Rei Felip III?? Perquè, oh casualitat, jo tampoc.
Serà que són millors patidors i entenen que allò que va passar ès millor oblidar-ho i seguir endavant i que som a una societat moderna, respectuosa, que ha superat complexes anteriors, que sap perdonar i oblidar i, repetesc seguir endavant.

Per tant, Sr. Segura i Sra. Forteza, basta ja, per favor, deixin es tema en pau, deixin es xuetes moderns viure en pau, deixin es cristians "vells" viure en pau, deixin an ets agnòstics i ateus viure en pau, amb temes que ja no tenen importància i que estan superats i oblidats. Si vostès tenen cap complexe o problema psicològic, s'ho facin mirar, per favor.

Aturin ja, per favor, els ho deman per favor.

7 comentarios:

Anónimo dijo...

Ja era hora que algú protestés contra aquests dos escriptors o periodistes, home, que això ja és vergonyós.
M'agrada el qualificatiu de "guerracivilista", encara que soni a forasterada, però és ben veritat, tothom s'està aprofitant de la memòria històrica per arribar a demanar autèntics dois. El que dius dels descendents dels moros que havia a Mallorca també és ben veritat; l'equivalent als xuetes, però "en moro", mai han obert la boca demanant allò que demanen els xuetes acomplexats com en Miquel Segura i la senyora Forteza i Bruno.

Salutacions,
Joan Cañelles

Anónimo dijo...

y si dedins de sa meua famili ni ha un de cade ¿que uria de fe, segons aquexos dos, demana una estatua per cada un?XD .... salud , es fone

Anónimo dijo...

Cada un pot pensar el que trobi sobre monuments i homenatges, sobre conxes i miquels.
Ara bé, els xuetes no es poden comparar en cap dels que has anomenat perquè cap d'aquests coneix la seva procedència si no ho ha llegit, en canvi tots els xuetes, de més de trenta anys, han rebut classes pràctiques, a l'anima o a la cara.
En puc donar fe.

Anónimo dijo...

Som xueta de primer llinatge (Forteza) i n'estic molt content. De xueta o jueu em ve es valor que li don a ses riqueses (no vull gastar més doblers des que tenc, no m'agrada endeutar-me i m'estim més comprar-me una cosa que té un valor de revenda que gastar-me es doblers en viatjar, per exemple). Sa raça de mumpare ha estat estigmatitzada durant molts d'anys i jo de petit era objecte d'insults per part des altres al.lots. Però gràcies a Déu això ha passat. Ses meves repadrines i ses seves germanes eren catòliques practicants i molt devotes (no varen tenir en compte sa persecució que varen sofrir es de sa seva raça molt abans de que elles nasquessin) Jo no podria tornar a sa religió des meus avantpassats perque m'agrada molt sa carn de porc i no m'agrada gens sa de mè. Així i tot... VISQUEN ES XUETES I QUE REBENTIN TOTS ES QUE ENCARA MOS VOLEN MAL (QUE JA NI HA POCS)

Tomàs Ribot dijo...

Hola Conxa, benvenguda an es meu blog. Molt de gust!

Anónimo dijo...

Los descendientes de judíos conversos en las Islas Baleares son más de doscientos apellidos, entre ellos, Serra, Salóm, Ribas y tantos y tantos como en el resto de España. Si históricamente se dejó el estigma para 15 apellidos se demuestra el comportamiento típico de cargar las culpas de toda la sociedad a unos pocos. Típico en una isla.

Los que dicen estar hartos del tema, tienen razón. Los xuetas viejos también porque sus vidas han sido marcadas a fuego por esta cuestión.

Yo soy mallorquín y conozco el tema aunque desde niño vivo en Madrid donde he podido hablar mucho con un xueta de 100 años y en la Sinagoga Judía de Madrid.

No se debe despreciar a nadie. Si quieren una estatua, que pidan una subvención al Ministerio de Cultura, al Gobierno de Israel o a quien quieran y que la pongan donde quieran, faltaría más. Es un derecho que tienen. No se puede dar carpetazo. Son ellos quienes tienen el derecho a dar el carpetazo. Si usted está harto, se aguanta.

Qué grosería es esa de no asumir la condición de conciudadanos y mandarlos al psicólogo. Eso es un ejercicio crematorio verbal. No hace falta que diga nada, si quiera que les apoye, pero al menos, cállese, hombre, y tenga un poco de dignidad y respeto al dolor ajeno.

Bartulik

Anónimo dijo...

Amem, abans de res, dir-te que sóc mallorquina, i que el sentiment que hi duc a dins probablement és molt més gran que el teu. Ja que jo, lluit per la meva terra i la meva cultura, mentre que voltros l'únic que feis és destroçar-la amb barbarismes i castellanitzacions per por i orgull de no reconèixer que sou catalans. Tots els mallorquins i mallorquines som catalans, així ho diu l'historia, us agradi o no. Els Països Catalans són forts, i Espanya ens té por, la llengua i les banderes ens uneixen, per tant no hi ha res més fàcil que desfer-se de noltros mitjançant mentides, separant banderes, negant-nos la unió, i complicant la vida a la veritat i a la unitat.

Noltros som la pròxima generació, la que més sofrirà en aquest món d'interessos. Per tant no podem renegar les nostres arrels. SOM MOROS, SOM CATALANS. I aquesta unió fa als mallorquins.

Res més dir-te que la bandera de Mallorca, és la senyera. NO DU CASTELL, i no el du saps per què?
Perquè, els que li han posat no són mallorquins, són feixistes! Són mala gent, mala gent que ens separa. JA BASTA DE MENTIRES

XERRAM CATALÀ, LA NOSTRA BANDERA NO DU CASTELL, I LA NOSTRA DIADA ÉS EL 31 DE DESEMBRE (Diada de Mallorca) I EL 24 DE JUNY (Festa dels Països Catalans).