domingo, 16 de octubre de 2011

Es "catalaníssim" Caldentey diu disbarats

Disbarats d'en Caldentey en es "Balears"
Es catalaníssim Jordi Caldentey torna a desbarrar en es Diari Balears; aquet pic carrega contra El Mundo i sa denúncia que feren en Cinto i na Carme contra s'institut on estudia sa seva filla perquè consideren "inadequat" s'ús escrit de s'article baleàric per excel·lència, s'ús des parlar centenari, quasi mil·lenari, de Mallorca, s'ús, en definitiva, de s'article salat, quasi proscrit actualment a ses escoles i instituts, per "vulgar"? Poc adequat?

I, clar, tot comença amb sa confusió identitària que té aquest bon homonet: ell, dins es seu facebook, diu que ès "manacorí, mallorquí, català, europeu...". O ès mallorquí o ès català, ses dues coses no. O ell deu esser d'aquests que se senten aquesta cosa rara que ès "catalans de Mallorca"? Cosa que tampoc pot esser. O ets una cosa o ets s'altra.

Més clar impossible: llinatge originari de Mallorca
Perquè segur que Míster Caldentey (què estrany que no s'haja "normalitzat" es seu llinatge, perdó, cognom, a "Caldentell") creu que ell ès català, quand es seu llinatge ès de Mallorca, originari de Mallorca i habitual de i a Mallorca. I no ho dic jo, ho deia Mn. Alcover a sa seva magna obra i s'INE en es mapa de llinatges, perdó, cognoms d'Espanya. Ja el tenim, un mallorquí que seria més feliç a Catalunya. Idò ja sap, avió, vaixell o a braçades...







Se fica Míster Caldentey amb ses modalitats, sempre seguint es mateix guió que segueixen es catalanistes:
- Es mallorquí ès com s'andalús
- A Espanya no s'ensenya s'argentí, sinó es castellà standard
- Es que protesten per ses modalitats són uns a) ignorants-incults-analfabets, b) espanyolistes-feixistes, i c) assassins de "la llengua catalana"
Aquest ès es guió que segueixen, tots i sempre.

En Jordi Caldentey s'oblida de diverses coses. Primer, que amb sa no-protecció i es no-estudi de ses modalitats (allò que sempre se li ha dit mallorquí a Mallorca) no se cumpleixen 2 lleis: una, d'orgànica, s'Estatut d'Autonomia, i s'altra, sa de normalització lingüística. Ambdues duen dins es seus articulats, sa protecció i estudi de ses "modalitats", sense perjudici de s'unitat de s'idioma. 
Me vol dir Míster Caldentey quina unitat d'idioma pot perjudicar s'estudi i protecció de s'idioma? Per què pot perjudicar s'idioma (quin idioma?) escriure salant (amb ses excepcions pertinents) i no lalant? Quin perjudici a s'unitat de s'idioma causa escriure "homo", "cotxo", "colzo", "bronzo", etc.? Quin perjudici a s'unitat de s'idioma causa emprar ses formes "me-te-se-vos" enlloc de ses formes "em-et-es-us"? I "mos" per "ens"? I emprar s'imperatiu posant es pronom per davant des verb? I emprar es subjuntiu acabat en "-a" enlloc de "-i" (tenga per tengui)? I canviar es complement directe de lloc amb so complement indirecte (el te don per te'l don)? I moltes d'altres que ara no compilaré aquí. 
Però no, Mister Caldentey, admirador de Reagrupament Nacional, no hi està d'acord: això que he dit deu esser de feixistes-espanyolistes.


I aquesta mania que tenen es catalanistes d'equiparar es mallorquí amb s'andalús ja fa autèntic oi. Oi des gros! Com s'atreveixen? Com tenen sa barra de fer-ho? Quin argument tenen per comparar un parlar quasi mil·lenari com es mallorquí amb una degeneració-deformació mal pronunciada des castellà?
Acàs no sap en Jordi, perdó, Míster Caldentey, de s'existència de sa gramàtica d'en Juan Fiol de 1652, "Gramàtica llatina des Semperi, traduida en mallorquí y seguid de una taula alfabètica des verbs"? O no sap Míster Caldentey de s'existència d'una "Nueva Ortografía de la Lengua Mallorquina" de 1812? O per exemple des "Diccionari Mallorquï-Castellà" de 1840 d'en Pere Antoni Figuera? I no seguesc no sia que quedi vostè estorat de sa quantitat de gramàtiques, ortografies i diccionaris des mallorquí que existeixen.
No demostra això una capacitat de normativització ja centenària des nostro parlar? No demostra això que es nostro parlar té es mateixos drets a esser normativitzat, estudiat i protegit? No mereix es nostro parlar esser "estandaritzat" i après en s'ensenyança? Això demostra una capacitat d'estudi, regulació, compilació, normativització, com a mínim, igual a sa feta en es "Principat" des qual en Jordi, perdó, Míster Caldentey no prové, ni ell ni es seu llinatge, per greu que li sàpiga i sa frustració que li provoca.


No n'esper cap de resposta. No crec que en Jordi, perdó, Míster Caldentey, se rebaixi a voler debatre amb/contra sa meva persona. I si ho fes, en Jordi, perdó, Míster Caldentey, seguiria es guió típic catalanista que ja mos coneixem: això ja està fora de qualsevol debat, ningú qüestiona ja s'unitat des català, que si jo dec esser un feixista-espanyolista, que si jo som un incult-analfabet, etc. 
Rebrem qualque dia una resposta distinta que no sempre es mateix guió avorrit i fàcilment rebatible? No ho crec.
Feixistes, això ès lo que són.

16 comentarios:

dhey40 dijo...

Quiero empezar dándole mí enhorabuena por la disertación histórica que dió el otro día en el auditorium. El ímpetu, la fascinación que demostró, dá significado a la palabra, "verdad" ,sobre la historia. El debate dejo un sabor agridulce, dulce por lo interesante que se puso,(usted ya me entiende), agrio porque duró poco, creo, si me permite una sugerencia, estas reuniones deberían ser más periódicas.

En cuanto a su artículo, aparte de darle las gracias ,por su esfuerzo, en desmentir informaciones que desde el sector catalanistea vierten,y las tergiversaciones de una realidad del pueblo Balear, alejada de lo que estos uniformadores creen. Solo con el dinero que han estado recibiendo estos años han logrado los avances que han obtenido, porque la gente de Baleares, en general, no quiere ni oir un solo comentario sobre la unidad de la lengua.

Po último, me hace gracia, comprobar, que todos los catalanistas utilizan los mismos medios,para tener credibilidad, cuando se quedan sin argumentos que defiendan y amparen su catalanización de nuestro idioma, y aunque usted en sus afirmaciones debe ser serio y concreto, creo que, si queremos ,de verdad, empezar a llamar a nuestro forma de hablar, idioma Balear, debemos desterrar, aunque en el estatuto así lo especifique, nombrar al Mallorquín, Menorquín, Ibizenco Y Pages "Modalidades insulares".Gracias por sus esfuerzos en la difusión de nuestra historia y lengua.

Tomàs Ribot dijo...

No hace falta que me agradezca nada, lo hice y lo hago por lo que siento hacia Mallorca, mi tierra, mi lengua, mis costumbres...
Y, además, sabe qué? Hice la conferencia gratis, sin cobrar nada, y sé que cualquier catalanista, por lo mismo, no se hubiera movido sin €€€€ por medio. Y eso me hace sentir aýun mejor.

dhey40 dijo...

No me cabe ninguna duda que las ayudas que en kos ultimos 4 anyos ha tenido OCB ,de momento,ustedes NO la tienen,es por ello, si cabe que sus logros son aun mas meritorios.Permitame insistirle en una mayor cantidad de reuniones como la del auditorium, aunque sea pagando,un precio simbolico, la entrada. Muchos Baleares estamos habidos de conocer, de primera mano, la realidad historica, diferente a la que nos cuentan los catalanistas,debatir,argumentar,y discutir estos aspectos,pero sobre todo, impulsar el cambio politico e historico-linguistico en nuestras islas.gracias

Tomàs Ribot dijo...

Le diré lo que dijo un gran ex-gonella hace varios años: "es dia que es mallorquí valga doblers..." todo el mundo sería balearista/mallorquinista y se apuntaría a defender el mallorquín.
¿Precio simbólico? AQUÍ NO PAGA NADIE NADA.

dhey40 dijo...

Yo pagaría, y estoy seguro que todas las personas que asistieron, también. Po cierto, me sorprende, bueno no me sorprende, pero si me inquieta la poca difusión de la reunión del auditorium. Le diré porqué, cuando alguno de OCB, Maulets, PSM etc..se tira un pet, sale en primera plana de los periódicos que en las islas todos conocemos, como poco serios, en cuanto a noticias, y muy nacionalistas en cuanto a otras, pero en cambio, de la reunión, res de res...me pregunto, hasta donde llegan los brazos de OCB? hoy sin ir más lejos, en la feria de llucHmajor, sale la noticia, por supuesto, en el medio mediático del grupo Serra,UH, que la OCB de LlucHmajor, le dió a bauza las críticas sobre la anormalización lingüística.Bueno, pero supongo que eso es harina naZionalista de otro costado.Gracias de nuevo..Permítame una sola pregunta más, usted, o el grupo que fuera, defensora de nuestra identidad, que harían con 6 millones de euros en 4 años???? Gracias

Anónimo dijo...

Hola Tomàs. Me podies dir algun document que estigui escrit en mallorquí abans de 1229. Sobretot m'interessa el període que va des de la conquesta vàndala fins a la conquesta islàmica, ja que, en el vostre parer hi ha una continuitat en la llengua i això m'interessa. Gràcies per endavant.

Tomàs Ribot dijo...

Nosotros con 6 millones de euros? Devolverlos porque se nos caería la cara de vergüenza, cosa quq a la OCB no.

Tomàs Ribot dijo...

Estimat anònim,
Aquesta pregunta "trampa" me la conec, emperò pens contestar-la gustosament: no n'hi ha cap de document en romanç de Mallorca d'abans de 1229, no en tenim cap prova escrita.
En què mos basam per dir que abans de 1229 sí existia un romanç a Balears? Idò en:
- Mn. Alcover reconeix s'existència d'un substrat llatí-romà-mossàrab a Mallorca, "per pura lògica"
- Joan Veny reconeix que es mossàrabs d'aquí xerraven una llengo parescuda a una mescla entre aragonès i italià
- Jordi Quingles també afirma que es conquistadors no varen dur es català a Mallorca, perquè entre lo que ja existia i ses noves aportacions se va conformar sa nostra llengo
- El Pare Marian Grandia també afirmà que es conquistadors no dugueren es català a Mallorca perquè aquí ja havia una llengo catalana, ès a dir, un parlar arromançat
Per posar-te exemples de "savis" des quals se poden extreure aquesta idea de certa "continuitat" temporal des Romanç de Balears. I no seguesc, disculpa.

Anónimo dijo...

Estimat Tomàs, no pots basar la teva teoria amb suposicions, això no és fer ciència, per molts savis amb els que et vulguis recolzar... No és cap pregunta trampa ni molt manco. Aquí hi havia els romans, després els vàndals, ambdós parlaven llatí i després els bizantins, que ho feien en llatí i en grec, de fet els segells que es trobaren a Santueri estan en grec (això indica que al manco qualqu en parlava). De les tres dominacions tenim documents. Dels àrabs també, i tots escrits en llengua àrab. No sé com pots defensar la teoria que aquí es parlava mallorquí sense cap, i amb perdó, puta document!

dhey40 dijo...

Cordialmente al anónimo, y usted se basa en el habla catalana porque nos la trajeron ustedes con la repoblación?Es decir, si no he entendido mal, que hasta la reconquista aquí se hablaba árabe, y de golpe y porrazo, se empezó a hablar en catalán?Claro, como mallorca quedó vacia de habitantes con la masacre del rey!!!! Una lengua no nace, o se crea, como se ha realizado con el catalán, algo que creo, que usted ya sabe, por eso le traslado a usted la pregunta, si aquí no hablábamos ningún romace, solo árabe, como es posible que hablemos Mallorquín? Teniendo en cuenta que cataluña tampoco hablaba ningún romance, sino latín , lengua de oc y provenzal, y a sabiendas que hasta 1258 8 poblaciones eran propiedad francesa??... gracias

Anónimo dijo...

"Por pura lógica" en Cácere y Badajó había un sustrato latino-romano-mosárabe y hablaban una lenga paresida a una megcla entre portugué y leoné, lo conquistadore no trujeron el cagtellano a Extremadura poque entre el que egsistia y la nueva aportacione fueron conformando nuestra lenga. lo conquistadore no trujeron el cagtellano a Badajó porque aquí ya había una lenga cagtellana¿?, u sea, una fabla romanche.¿?¿?¿?¿?¿?

Tomàs Ribot dijo...

Puc defensar sa teoria perfectament des des moment en què es noms que t'he posat (més altres), gens sospitosos de gonellisme o feixisme o espanyolisme, pensen/han pensat i dedueixen/han deduit lo mateix que dic jo. Perdó, jo he deduit lo mateix que ells abans que jo...

dhey40 dijo...

Como siempre, estos falsos, estos maleducados, estos falseadores de la verdad histórtico-lingüista se defienden mofándose de un DIALECTO. Cuand no hi ha mes que no en serquin...

Anónimo dijo...

Tomàs, estic parlant de ciència! no me xerris de gonellisme, feixisme o espanyolisme que no tenen res a veure amb el fet científic. No pots defensar una teoria en base a suposicions, per molts d'investigadors que hi hagi que defensin aquestes postures. A mi m'és ben igual qui són!

Tomàs Ribot dijo...

Anònim, estic parlant de ciència! No me xerris de gonellisme, feixisme o espanyolisme que no tenen res a voure amb ses teves neures. Si tots aquells que t'he dit mantenen una teoria similar, seràs tu qui els negui?? Negaràs Mn. Alcover? Negaràs en Joan Veny? Negaràs en Quingles?
Ets tan soberbi-xulo que els negues. Fas pena, pobret!!!

Anónimo dijo...

dhey40
¿Acaso no sabia usted, que los conquistadores disponían de armas de destrucción masiva?