sábado, 8 de mayo de 2010

Es gran canvi, sa gran mentida

Vull fer un homenatge a tots es meus ex-professors de Català que he tengut des de s'EGB fins COU. Els ho dedic a ells per mentiders o, simplement, per renegats i, possiblement, venuts. I no només ho dedic an es meus professors: pes vostros també ès un homenatge i heu podeu fer servir sense cap problema.
Ès una dedicatòria per ells, amb tot es meu amor i estimació: en el fons, me fan pena, molta pena, i per això els ho dedic amb "carinyo". Quí de noltros no ha sentit dir de ses seves boques "es Català està uniformitzat des d'en Pompeu Fabra"? Quí no ha sentit "es salat no té tradició escrita"? Quí no ha sentit dir "es Mallorquí no té gramàtiques ni diccionaris, els heu vist mai?"? Quí no ha sentit dir que "en Borja Moll va escriure sempre igual"? Quí? Segur que, en un 90% des casos, tots ho heu sentit dir des vostros professors de Català, segur.
Idò vaja aquesta sèrie de fotos dedicats a ells amb tota estimació. Professors de Català que he tengut des d'EGB fins COU: vos estim molt! Me feis pena per lo cecs que heu estat uns quants i per lo venuts/renegats que heu estat ets altres a canvi de tenir sa panxa plena!






Ses imatges són ben eloqüents: fins i tot en Borja Moll salant, n'Alcover, després de sa seva fuita des centralisme barceloní, salant un altre pic (i si no, mirau es seus articles a "L'Aurora" quand va tornar de Barcelona, deprimit i frustrat), valldemossines de principis des sigle XX, publicades a Barcelona, salant i usant ses formes baleàriques, es llibre de n'Andreu Morell, salant i emprant formes nostres, etc.
I això, que es "profes" de Català sempre me negaven s'existència de literatura en formes baleàriques!!! I ses que no he penjat: ses gramàtiques, ortografies i diccionaris des sigle XIX, que són ses més conegudes, o sa traducció des Quixot en Mallorquí de principis des S. XX, també ben coneguda. Aquí he "penjat" ses menys conegudes, ses més "amagades" i ses que, en el fons, tenen aquests punts que empram es gonelles "moderns" i que poden estar ben vigents avui en dia.

Jo me deman: per què està tot això amagat? Per què moos han enganat tant de temps? Per què mos segueixen enganant? Mos hem d'empagueir per emprar allò que sempre hem xerrat? Mos hem d'empagueir per escriure en un standard baleàric que permeti que es nostro parlar mil.lenari no se perdi? Per què en Borja Moll o s'autora de ses valldemossines canviaren sa seva forma d'escriure, desjectant allò que sempre havien xerrat, donant s'esquena an es poble baleàric? No ho entendrem mai!




19 comentarios:

Mateo Cañellas Taberner dijo...

Magnific Tomás.

S'ha de reconèixer que sa feina catalanista es molt eficaç. Segur que t'ha costat feina i esforç trobar tot aquests escrits i documents.

En homenatge an en Moll tornaré a sa forma "ès" en lloc de sa "és". També escriure "esglèsia" i no "església".

Altre pic, enhorabona.

xerris dijo...

Molt bé Tomàs, no sé si ho conseguirem, pero ja comensa a sé hora de mouret-mos quantre aquets falsaris i usurpadors de sa nostra Identidad.

Anónimo dijo...

Quin manipulador que estàs fet. O sigui, treus una ortografia mallorquina den Borja Moll, quan aquest era un dels grans defensors mallorquins de sa unitat de sa llengua i que sempre va dir que es mallorqui és català.

Jaumet.

Raymundus Lul, cathalanus dijo...

EL GRAN CANVI, LA GRAN MENTIDA DE TOMÀS RIBOT DICKOW

Vull dedicar aquests posts a tots els professors de català del món.

Podria haver triat un altre títol per a aquesta sèrie de posts, com ara "Tomàs Ribot Dickow, el giracamises" o "el senyor del regne inexistent torna a fer el ridícul". Aviat sabreu per què...

Efectivament, el senyor Tomàs muda de cantet cada dos per tres i el perd el seu propi radicalisme, que el deixa com qualcú que es gira a tots els vents com els gallets.

Al gra, el 15 de maig del 2008 deia això a "Sa Farsa d'en Delgado (I)": Emperò, tot això fa un "tufillo" estrany, qualcuna cosa no m'acaba de quadrar en tot això, i en pròxims atículs d'aquesta sèrie intentaré desgranar perquè pens així. No tot pareix tan net com mos ho presenten i això fa aigos per un parell de bandes. Aquí vos diré on no me quadra sa cosa.
http://regnedemallorca.blogspot.com/2008/05/sa-farsa-den-delgado-i.html

La cosa continua el 8 de juny del 2008: Per tant, sa farsa se descubreix de forma triple: ses conversions miraculoses són d'altres èpoques, molt antigues, i ningú se les creu ja, sa forma d'escriure es Mallorquí ès molt precipitada i no ha consultat a ningú, i es seu futur dins es PP no perilla.
Per tant, farsa triple descoberta. Me sap greu, jo estava il.lusionat, ara ja no. Cops que pega sa vida, sort que no ès es pitjor d'ells.

http://regnedemallorca.blogspot.com/2008/06/sa-farsa-den-delgado-i-ii.html

Heu entès que el Sr. Delgado és un farsant? Molt bé, continuau llegint...

El 18 de febrer del 2010, escriu a "Candidatura Bauzà i es (no) Mallorquí": En canvi, dins es blog d'en Delgado, es seu programa, en un Mallorquí ben intencionat. Potser escriu "adonar-se" enlloc de "entemer-se" que seria sa forma més nostra, per exemple, però empra s'article salat i moltes expressions ben nostres. Després ja diran ja que ès un nacionalista espanyol ja: http://www.porbaleares.com/programa_mallorqui.pdf

A La Bíblia hi ha una frase que diu: "Por sus hechos los conoceréis", Mateu 7:20. Si els hem de conèixer pes seus fets, de moment, aquests, mos diuen que qui de bon de veres aplica es Mallorquí, ès en Delgado. Preniu llum de na pintora.

http://regnedemallorca.blogspot.com/2010/02/candidatura-bauza-i-es-no-mallorqui.html

Ara pareix que en Tomaset torna a estar il·lusionat i ha presa llum de na Pintora amb el "mallorquí ben intencionat" d'en Delgado.

Raymundus Lul, cathalanus dijo...

Si per cas no ho teníeu clar, llegiu això: Jo ja he dit que votaré p'en Delgado. Segur que perdrà, segur que no guanyarà: es seu discurs ès molt valent, arriscat i guanyador, i ja sabem com tracta sa poruga i conservadora societat a aquesta gent: els arracona i, per enveja, els ningunetja. En Delgado no guanyarà, però té uns principis ferms i molt atractius. Ès possible que es seu castellanisme lingüístic puga assustar a molta gent, però, per exemple, es fet de tenir un programa com es d'en Mariano Bendito a sa ràdio municipal de Calvià o es seu discurs en es darrer congrés des PP fa 2 anys reclamant posar "Balear" a s'estatut, fan tenir esperances, i per provar, amb tal de no voure ses mateixes cares de sempre, jo el votaré.
http://regnedemallorca.blogspot.com/2010/02/en-bauza-mos-pren-per-beneits.html

N'hi ha per compixar-se de riure. En Tomaset confessa ara que votarà per algú que fa dos anys creia un farsant, per algú que perdrà tot i el seu discurs "guanyador" BWAHAHAHA.

El senyor Bauzà és el dolent del film: He quedat una mica desencantat, perquè en Bauzà està fent lo mateix que en Jaume Matas va prometre a ses eleccions de 2003: prometre mallorquí i respecte a ses modalitats des parlars illencs. I després? Tots coneixem com va acabar sa cosa.

Se deu pensar que tots es traïcionats p'en Matas no tenim memòria o que, directament, som beneits o tenim alzheimer (amb tot es respectes pes patidors d'aquesta greu malaltia). Idò ni una cosa ni s'altra: tenim memòria i tenim ben present allò que mos va fer en Matas, mentint com un traidor autèntic i com a bon polític que era.

http://regnedemallorca.blogspot.com/2010/02/en-bauza-mos-pren-per-beneits.html

El senyor Tomàs Ribot Dickow està desencantat... aquesta vegada amb en Bauzà, "el traïdor".

La bona és que una vegada que es va saber que el Sr. Bauzà havia guanyat el Sr. Delgado, en Tomaset va gosar escriure això: Per favor, li demanam així de sincerament. Ara sou es nou president des nostro partit. Jo vaig fer costat a sa candidatura d'en Delgado. Es programes de tots 2 són/eren iguals, sense diferències més que en qualque punt minúscul perquè tots 2 són membres des mateix partit. S'única diferència era sa credibilitat per mor de s'equip que el rodetjava, però a darrera hora de divenres va fer una maniobra habilíssima com presentar es membres de sa seva executiva i trencar amb so passat "Matista".
http://regnedemallorca.blogspot.com/2010/03/no-mos-decepcioni-sr-bauza.html

Agraesc la sinceritat del senyor del regne inexistent, ho dic de bo BWAHAHAHA Baldament tots dos tinguessin el mateix programa, en Tomaset es va estimar més votar en Delgado, just perquè l'altre no era "creïble". De cop, quan han parlat les urnes, la credibilitat torna al candidat guanyador i en Tomaset troba oportú donar-li consells: integri an aquest equip de gent que ha confiat amb en Delgado; si ho fa, els tendrà a disposició seva, són bona gent i gent molt preparada
http://regnedemallorca.blogspot.com/2010/03/no-mos-decepcioni-sr-bauza.html

Raymundus Lul, cathalanus dijo...

I ara, Sr. Bauzà, si seguiu aquest blog, cosa que dubt, mirau bé aquesta cara, el coneixeu?
http://www.aideb.org/files/jugadores/th_5770_tomas_ribot_dickow.jpg

Potser us hauria de sonar... Es tracta del Sr. Tomàs Ribot Dickow, autor d'aquest blog i coordinador de la Coordinadora d'Entitats Balearistes, juntament amb l'eminent "antopóleg" Antoni Cantarellas. Algú d'aquests dos, al cap davall són els coordinadors de la CEB, va assistir a la manifestació convocada pel "Círcol Balear" per al 30 de maig del 2009, i va escridassar el pobre senyor Bauzà: on un grup de mallorquinistes li vàrem cridar “mallorquí si, català no” i ell no sabia ni on s’havia d’amagar ni què dir de sa vergonya. És tret d'un post que, pel que sembla, ha desaparegut del web de dita Coordinadora. Tant hi fa, he estat a temps de recuperar-lo gràcies a la memòria cache de Google.

Aquí teniu la cerca que vaig fer: http://sites.google.com/site/mentidesgonelles/home/bauza-amagar

I aquí el post en qüestió: http://sites.google.com/site/mentidesgonelles/home/congres-del-pp

Sr. Bauzà, mirau bé aqueixa foto. Potser no hauríeu d'acceptar consells de segons qui.

Mateo Cañellas Taberner dijo...

Coions Tomàs, qui ès aquest que t'estima tant? Què li has fet?

Anónimo dijo...

alerta mateu,aques se creu que sab de toto y molt..es un cregut......

Anónimo dijo...

Bueno,bueno,bueno, a quien tenemos por aqui?????? al pseudoerudito P.....el gran llull de mallorca, que goza de la amistad de los eruditos filólogos del mundo, y que desprecia alegremente a los que no son de su calaña.....pero, P.....drito no estabas cansado,(pobres ignorantes mallorquines) de escribir tu gran sapiencia en Historia, Filologia, Filosofia, antropologia, y demas gias que te puedas atribuir?o seras como aquel guru que se las daba de gran sabedor y certero adivinador del futuro que cuando le tocaba a la puerta decia, quien es? a lo cual se le podia decir que mierda de futurólogo?......Bien ya veo que sigues denominandote con el padre de la literatura catalana y mallorquin de gran renombre internacional, gracias por utilizarlo, aunque no sepas aun por donde salir con tu elocuencia veneciana, o lo que es peor, si Jesus era de galilea y alli hubo un catalán, ergo Jesus era catalán.....

Sigues en tus trece despreciativa, naZionalista y defensora de algo que nunca sereis ni habeis sido, ni nunca podreis atribuiros:

Pais
Reino
Sigues con tus formas despreciativas y arrogantes a gentes que no piensan como tu, (algo que por supuesto es lícito), pero que aun así te atreves a menospreciar ,ya no solo como persona, sino a las pruebas que te enseñan, y que como no son de tu universo coonicod, o de tu gusto, las intentas desacreditar, y digo intentas, porque ya te demostre de lo gran manipulador que eres, ademas de embustero y necio...
Lo cierto, es que a los de tu forma de pensar se os esta terminando el chollo de mamar de las ubres del naZionalismo, se os esta acabando el tiempo de la mentira chaquetera, algo que estoy seguro que tu eres...ala adeu llull de mallorca........

Tomàs Ribot dijo...

Mateu, no sé quí ès aquest, sa veritat, i m'ès ben igual, no lletgesc res de lo que publica ni comenta perquè m'avorreix, molla uns "rollos" que només de voure'ls me pega son...
I que publiqui fotos meves, uf, quina por, jo no m'amag de res... segur que ell deu esser es típic catalanista amargat que no té collons ni de donar sa cara, típic, aprofitant s'anonimat d'internet. Pobre cagueta, si en el fons me fa pena.

Tomàs Ribot dijo...

Bon dia a tots,

Vos he de demanar disculpes; m'he fixat que, fent canvis dins es blog, havia posat, per errada meva, moderació de comentaris i quand ho he vist, he pitjat "rechazar" enlloc de "publicar" i els he eliminat tots.
Me sap ben greu, perquè els he eliminat TOTS, sense distinció, així que me sap ben greu per sa feinada que havíeu fet tots escrivint es vostros comentaris.

Disculpau-me, errare humanum est.

Raymundus Lul, cathalanus dijo...

Si jo sóc un caguetes, llavors el teu admirat Pep Gonella és el Rei dels Covards. Qualsevol que llegeixi els teus posts plens de rancúnia, agressivitat i ignorància, s'adonarà de seguida que no pots sentir pena per mi, per en Moll o per qualsevol persona que gosi pensar com nosaltres. El que sents és odi.

No he publicada cap foto teva. He enllaçada una foto teva d'un web d'una federació esportiva que, se suposa, l'ha penjada amb el teu consentiment. I la intenció és doble i clara: advertir el senyor Bauzà de quina mena de gent el vol aconsellar i demostrar al món que canvies de parer cada dos per tres.

Raymundus Lul, cathalanus dijo...

N'Alcover és elegit president de la Secció Filològica de l'IEC el 9 de maig de 1911 i pren possessió del càrrec l'endemà. Tot seguit es va celebrar la primera sessió. (Font: Un home de combat (Mossèn Alcover), 3a edició, 1996, pàg. 97)

El 7 de gener de 1911 havia escrit en català dialectal en el n. 226 de l'Aurora: Deis que Constantí despullava ets altres a favor des Cristianisme, i que molts d'altres feien lo mateix [...] No mos deixeu sa cosa a les fosques; parlau clar i llampant [...] ¿O ho deis per lo que va fer Constantí, que a diferents bandes aplicà a l'Església es béns d'ets ídols, des déus falsos? (ibídem, pàg. 144)

I, el 5 d'agost de 1911, quasi tres mesos després de presidir la primera sessió de la Secció Filològica, de l'IEC, en el n. 256: Llavò mos demana si es mils d'habitants que En Cristòfol Colom trobà a Amèrica l'any 1492 [...] Es signes des zodíacs americans, tibetans, mongols i mandchús, són es mateixos: es tigre, sa llebre, sa serp, sa moneia, es ca, s'aucell.[..] (ibídem, pàg. 146 i 147)

Resta demostrat que n'Alcover no va deixar d'escriure en català dialectal després d'ingressar a l'IEC en qualitat de president de la Secció Filològica d'aquest.

Raymundus Lul, cathalanus dijo...

N'Alcover abandona l'IEC el 1918 (el 14 de maig de 1918 arriba a Mallorca la calaixera amb les cèdules per al futur DCVB, i el 7 de juny del mateix any signa el primer Manifest, on explica les circumstàncies i motius de la seva sortida de l'IEC) (ibídem, pàg. 182), però no deixa d'escriure en català formal: Dietari que jo, Antoni M. Alcover, duc de les coses més notables que em passen, des de 27 de juny de 1898 que vaig entrar a la Cúria de Mallorca [...] Abril 1900 [...] i replegar mots i frases en papeletes i fer el Diccionari Mallorquí, i que no hi haja Junta ni Reglament, sinó reunir-nos cada mes i cadascú presentar les cançons o mots que haja trobats [...] (Crònica de l'obra del diccionari, Selecció del text, introducció i notes a cura de Jaume Corbera Pou, 1a edició, desembre 2006, pàg. 25). Més envant, el juny del 1919, quan complia l'any la seva sortida de la Secció Filològica, escriu: Milions de gràcies sien donades a Deu nostre Senyor i a la Benaventurada sempre Verge Maria i a tots els Angels Custodis i Sants Patrons de totes les terres de la nostra cent voltes estrènua, heroica, gloriosa i benvolguda llengua catalana. (ibídem, pàg. 117) I encara: Monument an el Bisbe Campins a Lluch. Que fonch lo Bisbe Campins per la Llengua Catalana (BDLC XI, novembre-desembre de 1920, 234-236) [...] Molt havia d'estimar la nostra Llengua i son enaltiment i restauració quant me deixà fer tot lo que fiu per la Llengua Catalana i son Diccionari i sa Gramàtica, les excursions, eixides i corregudes dins tots els territoris de la Llengua [...] (ibídem, pàg. 159)

Resta demostrat que n'Alcover no va deixar d'escriure en català formal ni d'usar l'expressió "llengua catalana" després d'abandonar l'IEC.

Raymundus Lul, cathalanus dijo...

ses gramàtiques, ortografies i diccionaris des sigle XIX, que són ses més conegudes, o sa traducció des Quixot en Mallorquí de principis des S. XX, també ben coneguda.

Les gramàtiques menorquines d'en Febrer i d'en Soler prescriuen l'ús de l'article estàndard el (o lo)/la, no pas de l'article dialectal es/sa. En Febrer fins i tot nega el caràcter o funció d'article per al darrer i el considera una mera partícula. Han d'escriure els mallorquins amb l'article dialectal i els menorquins amb l'article estàndard? La gramàtica d'en Soler figura a la teva llista de fonts del teu segon post en aquest blog... http://regnedemallorca.blogspot.com/2007/07/fontsfuentes.html
http://books.google.com/books?id=lRITAAAAYAAJ (Gramàtica d'en Soler)
http://books.google.com/books?id=0ORX6aex4NkC (Obres gramaticals d'en Cardona)
http://books.google.com/books?id=IV1JAAAAMAAJ (Gramàtica de n'Amengual, ús del pronom emz i euz, ens, us)
http://books.google.co.uk/books?id=xmZuVQ1P17QC (Els pronoms "ns", "ens", "enze", "us", "eus", i "euze" a Mallorca, per Antoni Ignasi Alomar i Canyelles, dins Miscel·lània Jordi Carbonell, volum 5)
"-Que et vols llogar amb mi? -Si ens avenim d'es preu" Rondaies Mallorquines d'en Jordi d'es Racó, Tom I, divuitena edició, any 1997pàg. 8.
"Que et vols llogar amb mi? - Si ens avenim d'es preu" Aplec de Rondaies Mallorquines d'En Jordi d'es Racó, IV, 1a edició, abril 2006, pàg. 193.
"Te vols llogar ab mi.-Si'ns evenim del preu" Ibídem, pàg. 210.

Raymundus Lul, cathalanus dijo...

Jo me deman: per què està tot això amagat? Per què moos han enganat tant de temps? Per què mos segueixen enganant? Mos hem d'empagueir per emprar allò que sempre hem xerrat? Mos hem d'empagueir per escriure en un standard baleàric que permeti que es nostro parlar mil.lenari no se perdi?
1. Qui t'ha enganat? Hem de creure el teu testimoni? En un dels teus posts es fa referència al llibre NEXE COU, la cinquena edició del qual és del gener del 1989. Em consta que aquest llibre es va fer servir de llibre de text a Mallorca a l'època que tu estudiaves el COU. N'he obtingut un exemplar i he pogut comprovar que es fa referència al particularisme lingüístic (de na Manuela de los Herreros, per exemple), a la gramàtica mallorquina de n'Amengual, a la menorquina d'en Febrer, a l'abandonament per part n'Alcover de l'IEC, hi ha a la pàg. 144 una reproducció del primer número de la revista l'Ignorància, etc. Em neg a creure que t'amagassin això. Potser simplement no t'ho van dir, potser no escoltaves la lliçó, potser ets tu que ens vols enganar...
2. És "empegueir", amb e. Hauries d'estar empegueït d'escriure amb faltes d'ortografia i voler donar lliçons als teus professors de català. O són errors calculats com els d'en Pep Gonella, aquell gran caguetes? És per això que escrius "empegueia" (sic), amb e i sense dièresi a una de les imatges?
3. No hi ha res d'"allò que sempre hem xerrat". Hi ha molts més exemples de "parlar" que no de "xerrar" en el diccionari d'en Figuera. Ho pots comprovar tu mateix. "Avi", "ens", "adonar-se" són mots mallorquins. El primer és la denominació usual en menorquí per al pare del pare. Quin lloc mereixen aquests mots en el teu fantasiós, incanviable i estàtic ("sempre") estàndard baleàric?
4. Els mallorquins ja tenim un estàndard, gràcies a en Moll, n'Alcover, en Fabra i tants d'altres. No t'hem de menester a tu, ni a cap gonella.

Aquest obra ès de 1931, ha plogut molt des d'aquell any i un parell d'anys més tard, en Borja Moll mostraria sa seva submissió a s'IEC de forma absoluta canviant allò que ell abans predicava
Podem llegir a la imatge: ORTOGRAFIA MALLOQUINA segons les normes de l'Institut adequada al llenguatge de totes les Balears
1. Aquesta ortografia segueix les indicacions de l'IEC.
2. Ara convé que ens demanem: hi ha cap submissió que no sigui absoluta? El que per a tu, Tomàs, és mudar de cantet, en realitat és una petita, minúscula evolució, tan microscòpica que enlloc no veuen la preferència per l'article salat que tu afirmes que hi ha. És una obra escrita amb l'article estàndard el/la.
3. És tracta d'una publicació anexa (sic) al DCVB, com es pot comprovar a la imatge. Publicada per l'EDITORIAL ALCOVER SL quan n'Alcover encara era viu.
4. Fa rialles que ara retreguis aquesta ortografia, una de les causes de la queixa del caguetes d'en Pep Gonella. Vas trobar que era una resposta genial (la del canvi ortogràfic en el transcurs de la publicació del DCVB) a l'argumentació del genial Moll. Ara la base d'aquell canvi ortogràfic és la justificació per a l'ús de certes variants: ès, esglèsia...

I a tu, Lorensito, et dic això: blablabla

Anónimo dijo...

jajajjajja P.....drito....sinceramente, no se si eres un charlatan, o un pedante que se las da de erudito,,ajjajajjaja de todas formas, seas lo que seas, te repito, solo miras tu ombligo, y las referencias bibliográficas que a ti te conviene, y cuando te "pillan" contestas con un menosprecio digno del mayor embustero.Para tí, cataluña ya existia cuando Jesus oraba en la montaña, para tí, cuando solo había un condado, ya era cataluña, (I també he demostrat amb un fragment del llibre del repartiment (tret del llibre de Hilgarth), que Ramon Llull, pare, era de Barcelona i, per tant, CATALÀ,´)es decir como el padre de Llul era del condado de Barcelona,(aunque no existia cataluña, ya es catalán,patético)....Por último...De todas formas,aqui no se trata de si cataliña era esto o aquello, aquí, de lo que se trata, es que Baleares NUNCA ha sido CATALUÑA,NUNCA LO HEMOS PERMITIDO,(SOLO AHORA CON AYUDA DE VUESTRO DINERO Y DE POLÍTICOS DE BALEARES QUE RENIEGAN DE SU TIERRA E HISTORIA TENEIS ALGO DE ÉXITO), NI NUNCA LO PERMITIREMOS, SOMO PUEBLOS HERMANOS, PERO NUNCA DOBLEGADOS A ELLOS, AMBAS COMINIDADES ESTAMOS EN UN REINO, EL DE ESPAÑA.LOS PAISES CATALANES SON INEXISTENTES,AHORA Y ANTES.

Cataluña NUNCA HA SIDO UN PAIS
Cataluña NUNCA HA SIDO UN REINO

ala adeu en bon mallorquí,o Balear.... ajajja
Dhey40

Anónimo dijo...

. Els mallorquins ja tenim un estàndard, gràcies a en Moll, n'Alcover, en Fabra i tants d'altres. No t'hem de menester a tu, ni a cap gonella.
Fabra dius??? voy a utilizar el mismo vocabulario despreciativo que tu usas,a ver, esnerot, Fabra dius? por favor, ya solo me faltaba leer a un maníaco de lo catalán como tú, poner a la misma altura ,a fabra que allull,alcover o moll, la verdad, P...edrito, deja de decir tantas sandeces y sobre todo deja de sentar cátedra como si solo lo que tú escribes es lo bueno, y lo de los otros es despreciable,, deja de ser tan necio,y estupido, si no respetas, no pretendas que se te respete...au esnerot deixa de escriure tantas y tantas beneituras...
dhey40

Anto dijo...

Davon n'ha sortit es beneit aquest pancatalanista?¿?¿qui lo ha convidat?No diré molt més xq anonymous ja li ha donat lo seu a aquest esnerot(m'has d permetre q te copii xq es molt bona),si no ni hauria dit més,i més beneituras,xo parex q se li han acabat,crec q encara esta cercant mem si troba més q dir(demanará a lapuerta,carota rovira o colcú d'aquest payasos) xq li has dexat es cul ben romput.Has fet bé en respondre en español xq si no no t'enté,xq aquest "dialecte" balear reconegut com llengo més d 100 anys abans q es catalá(curiós com explicará axó s'erudit).Ah!payaso,i llevat es nom des nostro gran Ramón Llull.Ben fet